powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΑΓΜΑΤΑ ΘΗΒΩΝ


 STUDIO B&G

Τεμάχιο τού Τιμίου Ξύλου υποδέχθηκε η πόλη του Ναυπλίου το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 .Το Τίμιο Ξύλο θα φιλοξενηθεί σε Ιερούς Ναούς τού Ναυπλίου, του Λυγουριού και του Άργους από τις 14 ως 25 Μαρτίου 2015 όπως γνωστοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος. Η υποδοχή  έγινε στο Ναύπλιο, στην είσοδο της παλιάς πόλης ,από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, κλήρο και λαό. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό τού Αγίου Γεωργίου όπου θα παραμείνει ως την Τετάρτη 18 Μαρτίου προς προσκύνηση από τους πιστούς. Το Τίμιο Ξύλο έφερε στην Αργολίδα ο ηγούμενος της μονής Σαγματά αρχιμανδρίτης Παίσιος Ναυπλιώτης μαζί με άλλους μοναχούς. Κατά την υποδοχή του Τιμίου Ξύλου παρών ήταν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός, ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης κι ο αντιδήμαρχος Γ.Μπουζαλάς.

 


Χτισμένη στην άκρη μίας απότομης χαράδρας, σε υψόμετρο 747 μ., βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως. Βρίσκεται 30 χλμ. ανατολικά της Θήβας και έχει υπέροχη θέα στην πεδιάδα της πόλης. Ονομάζεται «Σαγματά» ίσως από το σχήμα του Υπατίου (ή Σαγματίου) όρους, που μοιάζει με σαμάρι, ή από την κατασκευή σαγμάτων (σαμαριών) από μοναχό της μονής.

Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα. Κτήτορας της ο Όσιος Κλήμης ο Αθηναίος (η μνήμη του εορτάζεται την 26η Ιανουαρίου και την 1η Μαΐου) και χρηματοδότης της μονής ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, ο οποίος παραχώρησε ιδιαίτερα προνόμια στο μοναστήρι και πλούσια δώρα. Το 1977 εγκαταστάθηκε ανδρική αδελφότητα.Εδώ φυλάσσεται τμήμα Τιμίου Ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α' του Κομνηνού, η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος και ιερά λείψανα πολλών αγίων.

Το μοναστήρι θεωρείται και το "σπίτι" του Αγίου Λουκά του νέου Ιατρού, επισκόπου Συμφερουπόλεως της Ρωσίας (Εορτή 11 Ιουνίου). Ο πρώην ηγούμενος της μονής (νυν μητροπολίτης Αργολίδος),  Νεκτάριος Αντωνόπουλος, είναι ο βιογράφος του αγίου και ουσιαστικά και έκανε γνωστό τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα. Στο κέντρο της Ιεράς Μονής υψώνεται το Καθολικό, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε τον 12ο αιώνα.

 

 STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια: