powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με αφορμή τη νέα εκδοτική σειρά ΗΓΕΤΕΣ πραγματοποίησε εκδήλωση στην πόλη του Ναυπλίου στο ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, 18.30. Η ομιλία ήταν αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια και για την ηγετική φυσιογνωσία του.Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης Συγγραφέας ,ο Δημήτρης Γεωργόπουλος προϊστάμενος ΓΑΚ Αργολίδας και η Δήμητρα Κουκίου προϊσταμένη βιβλιοθήκης Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

 Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ι.Καποδίστρια Κώστας Χελιώτης ο οποίος απήθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ναυπλιέων Δ.Κωστούρου πολύς κόσμος που γέμισε την αίθουσα που στέγασε την πρώτη βουλή των Ελλήνων.    


Στο πλαίσιο των εκδοτικών προσφορών προς τους αναγνώστες της η «Καθημερινή», προχωρά στην έκδοση της σειράς βιβλίων με τίτλο «ΗΓΕΤΕΣ». Τα βιβλία έχουν ως θέμα ορισμένες ηγετικές μορφές που σφράγισαν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ιδέες και τους θεσμούς του τόπου μας από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Κάθε τόμος αναφέρεται στη ζωή και στο έργο μιας προσωπικότητας που άφησε στο διάβα της ανεξίτηλα ίχνη, απασχολεί τη σκέψη και την πράξη μας αιώνες και δεκαετίες και θα συνεχίσει αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια ακόμη.

Τα κείμενα είναι γλαφυρά, ευανάγνωστα και τεκμηριωμένα και φωτίζουν τα κυριότερα γεγονότα της περιόδου όπου έζησε και έδρασε ο καθένας, καθώς και στοιχεία από την προσωπική του ζωή και πορεία, ανεκδοτολογικές πληροφορίες, απόψεις σύγχρονων και μεταγενέστερων για το έργο του, αμφιλεγόμενα στιγμιότυπα. Κι όλ' αυτά, με τρόπο που δίνει αντιπροσωπευτική εικόνα για την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της εποχής, για τον καθημερινό βίο τόσο των απλών ανθρώπων όσο κι εκείνων που καθόριζαν τις τύχες τους.

Τα βιβλία έχουν πλούσια εικονογράφηση από σύγχρονες φωτογραφίες, πίνακες, γκραβούρες, εκθέματα μουσείων, χαρακτικά, γλυπτά, φωτογραφίες εποχής, πρωτοσέλιδα εφημερίδων κ.ά. Οι εικόνες εμπλουτίζουν το κείμενο και «ταξιδεύουν» τον αναγνώστη στην εποχή που περιγράφει κάθε τόμος.

Στην πλειονότητά τους τα κείμενα είναι πρωτότυπα και γράφτηκαν από γνωστούς καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων ή ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα αποτελούν μεταφράσεις ή επανεκδόσεις έργων που εξέδωσαν το Cambridge University Press, η Βουλή των Ελλήνων κ.ά.
 

Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε σημείωμά του για τη σειρά αναφέρει:
 

«Οι ηγέτες προπορεύονται και οδηγούν. Οι αξιομνημόνευτοι οδηγούν τους λαούς και τα έθνη που τους ακολουθούν σε επιτυχίες, νίκες, θριάμβους. Οι προβληματικοί, σε αποτυχίες και καταστροφές. Οι περισσότεροι έχουν μεικτό "μητρώο", που περιλαμβάνει μερικές μεγάλες και αρκετές όχι τόσο σημαντικές στιγμές.
 

Επιλέξαμε μερικές κορυφαίες μορφές από την ιστορία των Ελλήνων, που προηγήθηκαν ως στρατηγοί, πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες.


Τον Περικλή, τον μέγιστο πολιτικό εκπρόσωπο της κλασικής αθηναϊκής δημοκρατίας. Τον Αριστοτέλη, ο οποίος υπήρξε θεμέλιο της δυτικής σκέψης για πολλούς αιώνες. Τον Μέγα Αλέξανδρο, που διέπρεψε ως στρατηλάτης και εκσυγχρονιστής. Τον Ιουστινιανό, ο οποίος οδήγησε τη βυζαντινή αυτοκρατορία στην πολιτισμική και εδαφική της ακμή. Τον εθνεγέρτη του γένους Ρήγα Βελεστινλή και τον Θ. Κολοκοτρώνη, στρατηγικό πυροκροτητή του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα. Τον Ι. Καποδίστρια, στη σύντομη θητεία του ως Κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, διακρίθηκε για το ήθος και την αποτελεσματικότητά του. Ο Χ. Τρικούπης δημιούργησε την υποδομή της ελληνικής οικονομίας ώστε να γίνουν εφικτοί οι κατοπινοί αλυτρωτικοί θριάμβοι του Ελ. Βενιζέλου και το μεταρρυθμιστικό του έργο. Ο Ι. Μεταξάς προετοίμασε τη χώρα για τον νικηφόρο πόλεμο κατά των Ιταλών εισβολέων το 1940».



STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: