powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

O ΙΕΡΕΑΣ π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Ο εξαίρετος ομιλητής πρωτοπρεσβύτερος π.  Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου,  παρευρέθηκε  στη σύναξη  νέων της Ιεράς  Μητροπόλεως Αργολίδος , όπου  ανέπτυξε ομιλία με κεντρικό πρόσωπο τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα. . Η ομιλία  πραγματοποιήθηκε  στο Ναύπλιο το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος .


Ο Άγιος  Νικόλαος Καβάσιλας, μυστικός θεολόγος και ησυχαστής, πίστευε ότι ό άνθρωπος μπορεί να φθάσει σε υψηλή μυστική θεωρία όταν εκφράζει την προς τον Θεό αγάπη του έμπρακτα, αγαπώντας τα δημιουργήματά Του. Ό Καβάσιλας υπήρξε σπουδαίος θεολόγος του δεκάτου τετάρτου αιώνος και ή ηθική διδασκαλία του αντανακλά τις πνευματικές τάσεις και τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του. Είχε λάβει άριστη παιδεία και υπηρέτησε την πολιτεία και την Εκκλησία. Για μια δεκαετία κατείχε σπουδαία κυβερνητική θέση υπό την ηγεσία του Ιωάννου ΣΤ.' Καντακουζηνού και γνώριζε καλά την υπάρχουσα κοινωνική αδικία. Παρά την αριστοκρατική καταγωγή του και την υποστήριξη του προς τον Ιωάννη Καντακουζηνό, έντονα τον προβλημάτιζε ή κοινωνική αδικία και ή υπόθεση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απόσυρση του στην μοναχική ζωή, ο Καβάσιλας αφοσιώθηκε στη φιλοσοφία και θεολογία. Το έργο του «ή εν Χριστώ ζωή» δεν απευθυνόταν ούτε στους μοναχούς ούτε στους διανοουμένους αλλά στους απλούς ανθρώπους πού ήθελαν να ζήσουν χριστοκεντρικά.



 Ή ηθική διδασκαλία του τονίζει την σπουδαιότητα της έμπρακτης αγάπης μέσα στην κοινωνία. Θεωρούσε την ερημική και μοναστική ζωή αξιοθαύμαστη αλλά μάλλον εγωκεντρική. Δεν είναι ανάγκη να φύγει κάνεις απόσυρση τον κόσμο προκειμένου να έκφραση την αγάπη του προς τον Θεό, διότι εκδηλώνεται μόνον με την αγάπη και την καλοσύνη προς τα δημιουργήματα τού Θεού. Ή έμπρακτη αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο συμβάλλει στη σωτηρία τού ανθρώπους και τόνιζε πώς ο άνθρωπος είναι συνεργός στον νόμο τού Θεού- και ό νόμος τού Θεού είναι ο νόμος της αγάπης.



Ο Νικόλαος Λουδοβίκος ,είναι συγγραφέας, διδάκτορας θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής δογματικής και φιλοσοφίας στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, επιστημονικός συνεργάτης-συγγραφέας στο μεταπτυχιακό θεολογικό πρόγραμμα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, πρώην επισκέπτης διδάσκων στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στην πόλη του Κέμπριτζ, ενώ έχει εργαστεί στο ερευνητικό κέντρο για τον αρχέγονο χριστιανισμό Tyndale House του Κέμπριτζ, έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια στο Κέντρο Προχωρημένων Θεολογικών και Θρησκευτικών Σπουδών (C.A.R.T.S.) της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο Πανεπιστήμιο του Ντύρχαμ, και μέχρι σήμερα δίνει διαλέξεις σε διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. 




Επίσης είναι πρωτοπρεσβύτερος της Ορθόδοξης εκκλησίας. Ο π. Λουδοβίκος έχει σπουδάσει ψυχολογία, παιδαγωγική, θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι (στην Σορβόνη -Paris IV, και στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισίου) και το Κέμπριτζ.

Έχει επιρροή στην σύγχρονη ορθόδοξη θεολογική σκέψη, και είναι συγγραφέας βιβλίων όπως τα: Θεοποιία: η μετανεωτερική θεολογική απορία



Ψυχανάλυση και ορθόδοξη θεολογία: περί επιθυμίας, καθολικότητας και εσχατολογίας

Οι τρόμοι του προσώπου και τα βάσανα του έρωτα: κριτικοί στοχασμοί για μια μετανεωτερική θεολογική οντολογία

Ορθοδοξία και εκσυγχρονισμός: Βυζαντινή εξατομίκευση, κράτος και ιστορία, στην προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος

Θεολογική ιστορία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας: οι Προσωκρατικοί, ο Σωκράτης, ο Πλάτων



Η αποφατική εκκλησιολογία του ομοουσίου: αρχέγονη Εκκλησία σήμερα

Η κλειστή πνευματικότητα και το νόημα του εαυτού: ο μυστικισμός της ισχύος και η αλήθεια της φύσεως και του προσώπου


Επίσης, είναι γνωστός και για τις χριστιανικές ομιλίες του.


STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια: