powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο Στρος-Καν, η παραίτηση, η καμαριέρα και το AIDS

Υπόνοιες ότι η 32χρονη καμαριέρα, η οποία κατηγόρησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση, ενδέχεται να είναι φορέας του AIDS, αφήνει με δημοσίευμά της η New York Post. Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του από τη θέση του στο διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μήνες θα χρειαστεί η δικαστική διαδικασία, με τους συνηγόρους του να "παλεύουν" για απελευθέρωση μέσω εγγύησης.  Συνομωσία «βλέπουν» οι Γάλλοι πολίτες. 
Η New York Post ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η 32χρονη καμαριέρα, η οποία κατηγόρησε τον Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση, πριν από τον Ιανουάριο, έμενε σε διαμέρισμα στο Μπρονξ, μαζί με την 15χρονη κόρη της, το οποίο ενοικιαζόταν αποκλειστικά σε ενηλίκους φορείς του ιού HIV και του AIDS.

Η ΝΥP, πάντως, σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό αν η 32χρονη είναι φορέας λόγω του ιατρικού απορρήτου. Σύμφωνα πάντως με τα όσα ..............


προβλέπονται, στα διαμερίσματα αυτά θα πρέπει να κατοικεί τουλάχιστον ένας ένοικος φορέας του HIV ή με AIDS. Ένας υγιής ενήλικας με τέκνο που νοσεί δεν γίνονται αποδεκτοί. 



Η γυναίκα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μετακόμισε το 2008 ενώ σύμφωνα με το Harlem United είναι συχνό το φαινόμενο στη συνέχεια οι ασθενείς να αλλάξουν σπίτι.

Θα χρειαστούν μήνες για τη διαδικασία - Τι προβλέπεται

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ακόμη και περισσότερο από έξι μήνες για να δικαστεί με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, σύμφωνα με νομικούς.

Αν καταλήξει σε συμβιβασμό με τις εισαγγελικές αρχές δηλώνοντας ένοχος σε κάποια από τις κατηγορίες, η επόμενη προγραμματισμένη κίνησή του θα είναι να εμφανιστεί την Παρασκευή σε Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν. Κατά την ακροαματική διαδικασία, το Σώμα των ενόρκων ενδεχομένως να του απαγγείλει τότε επίσημα κατηγορίες.

Οι συνήγοροί του πιθανόν να επιχειρούν να διαπραγματευτούν με τους εισαγγελείς την αποφυλάκισή του μεεγγύηση, την οποία η δικαστής Μελίσα Τζάκσον αρνήθηκε την Δευτέρα όταν ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τους νομικούς αναλυτές.

Ένα πιθανό σενάριο είναι οι εισαγγελείς να συμφωνήσουν στην καταβολή εγγύησης αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουν την απαγγελία κατηγοριών από το Σώμα των ενόρκων, κάτι με το οποίο θα έπρεπε να συμφωνήσει και η υπεράσπιση.

Μετά την απαγγελία επισήμως κατηγοριών, η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ανώτερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Στρος-Καν στη συνέχεια θα δηλώσει ενώπιόν του αθώος ή ένοχος. Ο συνήγορός του έχει πει ότι θα δηλώσει αθώος.

Θα περάσουν τότε πολλοί μήνες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, να υποβάλουν και οι δύο πλευρές προκαταρκτικές ενστάσεις, να προετοιμάσουν την υπόθεσή τους κι αν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε να συνεχίσουν να πιέζουν για την εξασφάλιση της εγγύησης.

Παρότι την Δευτέρα το δικαστήριο αρνήθηκε την καταβολή εγγύησης για τον Στρος-Καν, ορισμένοι ποινικολόγοι προβλέπουν ότι στο τέλος οι συνήγοροί του θα καταφέρουν να την εξασφαλίσουν.

Εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους εισαγγελείς ή την εκ νέου υποβολή αιτήματος για καταβολή εγγύησης πριν από τη δίκη, οι συνήγοροι του Στρος-Καν ενδέχεται να επιλέξουν μία τρίτη επιλογή, την άσκηση έφεσης επί της απόφασης της Τζάκσον.

Πιέσεις για παραίτηση

«Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ», τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Ο υπουργός είπε ότι συνεπεία αυτού είναι σημαντικό το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο διεθνή οργανισμό να έχει μια μόνιμη διεύθυνση.

Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, γεγονός που τούς προσδίδει σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οικονομικό οργανισμό και τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο Στρος-Καν, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος-Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

Σε δηλώσεις πάντως του εκπροσώπου του ΔΝΤ, αφού επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία επαφή με το Ντομινίκ Στρος-Καν από την ημέρα που συνέβη το περιστατικό και τη μετέπειτα σύλληψή του, μέχρι σήμερα, διευκρινίζεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβεί εν ευθέτω χρόνω.

Το ζήτημα της διαδοχής θα πρέπει «να διευθετηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες», λόγω της προφυλάκισής του στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στη Γαλλία ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. «Δεν βλέπω πώς μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ. Συνεπώς εξ ορισμού αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες» είπε.

Η Ιαπωνία, πάντως, εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος- Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο όταν ρωτήθηκε αν ένας πιθανός διάδοχος θα προέρχεται εκ νέου από την Ευρώπη, την Ασία ή άλλο μέρος του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση, «θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Σε ερώτηση αν πρέπει να παραιτηθεί, ο Χέιγκ απάντησε πως η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμα θέση» για το θέμα αυτό.

Παρακολουθείται από ψυχολόγους

Στην ιστοσελίδα του, το NBC αναφέρει ότι η ιατρική ομάδα της φυλακής προληπτικά έδωσε την εντολή για τηστενή παρακολούθηση που σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα ελέγχεται κάθε 15 και 30 λεπτά, αν φορά τη στολή του κρατούμενου και παπούτσια χωρίς κορδόνια.

«Ο κανονισμός απαιτεί κάθε κρατούμενος να αξιολογείται σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που παρουσιάζει να αυτοκτονήσει ή να κάνει κακό στους άλλους», είπε εκπρόσωπος της σωφρονιστικής διοίκησης. «Η σωφρονιστική διοίκηση της πόλης της Νέας Υόρκης τηρεί τους ίδιους κανονισμούς για την ασφαλεία και την υγεία όλων των κρατουμένων», διευκρίνισε.

Οι φόβοι, πάντως, των Αμερικανών ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπερβολικοί αφού δεν υπάρχει κάποια τελεσίδικη απόφαση για φυλάκιση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Συνομωσία βλέπουν οι Γάλλοι

Η πλειοψηφία των Γάλλων, ποσοστό 57%, θεωρεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι θύμα συνωμοσίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, το 32% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη.

Εξάλλου το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί η πολιτική έχει σε γενικές γραμμές ένα ρόλο στην υπόθεση αυτή, ενώ το 38% πιστεύει το αντίθετο. Σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, η ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «μάλλον ευθύνεται» γι' αυτό, άποψη που δεν συμμερίζεται το 31%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά στις 16 Μαΐου, πριν εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η καμαριέρα δε γνώριζε ποιος ήταν ο Στρος-Καν

Η καμαριέρα, που αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού, που φέρεται να πραγματοποίησε εις βάρος της ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δεν είχε ιδέα για την ταυτότητα του μέχρι την επομένη της επίθεσης, όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της την Τρίτη.

Η 32χρονη υπάλληλος του ξενοδοχείου Sofitel είναι χήρα με μία κόρη 15 ετών και κατάγεται από την Αφρικανική Γουϊνέα από όπου και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη πριν από 7 χρόνια, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της Τζέφρι Σαπίρο, σκιαγραφώντας το προφίλ της.

«Δεν είχε ιδέα για ποιος ήταν ούτε και είχε οποιεσδήποτε προγενέστερες συναλλαγές μαζί του» τόνισε ο Σαπίρο, που εξειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν σωματικές βλάβες. «Ένας φίλος της της τηλεφώνησε και την ρώτησε αν είχε καθόλου ιδέα ποιος ήταν ο άνθρωπος που της προσπάθησε να τη βιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Σαπίρο.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εικόνες του DSK
 
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές αρχές της πόλης του απέναντι στην κριτική που δέχονται για τη μεταφορά με τις χειροπέδες στα χέρια του Ντομινίκ Στρος-Καν μπροστά από τις κάμερες των ΜΜΕ, αλλά και για τις διαμαρτυρίες που αρθρώνονται από μερικούς Γάλλους πολιτικούς με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την προσαγωγή του, αφού ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας και γνωστή προσωπικότητα του Πολιτισμού και των Τεχνών, Ζακ Λανγκ είχε χαρακτηρίσει τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στο Στρος-Καν ως "δημόσιο λιντσάρισμα" το οποίο προκάλεσε φρίκη και αποστροφή σε όσους το παρακολούθησαν. Άλλοι πολιτικοί θεώρησαν επίσης το γεγονός ως ταπεινωτικό αλλά και επιθετικό εις βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Μπλούμπεργκ υπερασπίστηκε και την απόφαση της δικαστού να αρνηθεί την εγγύηση του 1000.000 δολαρίων για την αποφυλάκιση του Στρος Καν και να τον κρατήσει προφυλακισμένο εν αναμονή της περαιτέρω δικαστικής διαδικασίας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: