powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


 

Στην πόλη  του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στην συνοικία Πρόνοια, υπάρχει εκκλησία  που είναι αφιερωμένη στον  Άγιο  Ιωάννη  το Θεολόγο. Πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίσθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος ,Ιωάννη Καποδίστρια  τον Οκτώβριο του 1831. Δυστυχώς οι δύσκολοι καιροί που πέρναγε τότε η πατρίδα μας ,δεν κατάφεραν να φτιάξουν το ναό. Αργότερα το 1909  το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα αυτό και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένοι όπως είχε προγραμματιστεί στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ναός αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Θεολόγο ,τον Ευαγγελιστή της αγάπης και χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα στην Πρόνοια.



Το πέρασμα του χρόνου έφερε την φθορά και λόγω προβλημάτων της στέγης η εκκλησία έκλεισε  το 2013 μέχρι και σήμερα που τελέστηκε μετά από τέσσερα χρόνια ο Αγιασμός και ο πρώτος εσπερινός  από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.

Να σημειωθεί πως ο ναός όσο και ο περιβάλλον χώρος ανήκει στον Δήμο Ναυπλίου.  Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ομιλία  από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων ,ο οποίος εξήγησε για την αποπεράτωση του έργου της συντήρησης του ιστορικού αυτού ναού που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.



Ευχαριστίες απεύθυνε  ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος το  δήμαρχο  και το δημοτικό συμβούλιο για την αποπεράτωση του έργου.

 


Στο ναό θα γίνει Πολιτιστική μουσική εκδήλωση από το  Δήμο Ναυπλιέων, με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού δημοτικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στις 8 Μαΐου 2017.


Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η  «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία», υπό την διεύθυνση του μουσικολογιώτατου κυρίου Μιχαήλ Μακρή με ύμνους του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Αναστάσιμους ύμνους του Πεντηκοσταρίου. Την όλη οργάνωση της θρησκευτικής καθώς και της πολιτιστικής εκδήλωσης έχει ο σντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ.Ρούτουλας.

 


--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: