powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Tον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε την παραμονή τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος . Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία Ιερουργούντος του Ιερέως  π. Διονυσίου Ταμπάκη και μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά σοκάκια του Ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου.



 Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως.




 Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας. Τον πανηγυρικό  εσπερινό παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός ,η πολιτευτής Αργολίδος Σόνια Ταντάρου Κρίγγου κι ο πρόεδρος των απανταχού Ναυπλιωτών  Κολόκας Κωνσταντίνος.



 

 


--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: