powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Α΄ Ιερατική Σύναξη Ιερέων της Βραζιλίας



 

Με πρόσκληση του Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες και Εξάρχου Νοτίου Αμερικής Ταρασίου, συνήλθε στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2015, στην Φλωριανούπολη της Βραζιλίας, η πρώτη Ιερατική Σύναξη των υπηρετούντων στην χώρα Κληρικών. Το γενικό θέμα της Συνάξεως ήταν "Η Μαρτυρία των Αγίων ως πυρήνας της πνευματικής ζωής και Ιεραποστολικής μας δράσης"

 

Φιλοξενούμενοι της Ελληνικής κοινότητος του νησιού, με τον συντονισμό του ιερατικώς προϊσταμένου του Ναού του Αγίου Νικολάου της πόλεως, Αρχιμανδρίτου Αγαθαγγέλου Καρκαγκελή, 11 Κληρικοί και 2 υποψήφιοι κληρικοί μετείχαν στην σύναξη. 



Ο βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτου Ταρασίου, Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ από την Αργεντινή και ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου από την Ελλάδα, έφτασαν νωρίτερα στο νησί, όπου μερίμνησαν για την διεκπεραίωση των προγραμματισθέντων. 


Ο Μητροπολίτης, μετά την άφιξη του στο νησί, το απόγευμα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2015, συνεργάστηκε με τους ανωτέρω κληρικούς για τις τελευταίες λεπτομέρειες επί του προγράμματος και δέχθηκε σε ακρόαση τους τα πρώτα φέροντες της Ελληνικής παροικίας. 

 

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το πρωί, εντός του Ναού του Αγίου Νικολάου ανεπέμφθη υπό του Μητροπολίτου ειδική δέησις επί τη ενάρξη της Συνάξεως, και εκηρύχθη δια συντόμου προσφωνήσεως Του η έναρξις των εργασίων. 

 Εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Φλωριανουπόλεως Άρχων Χαρτουλάριος της Μ.τ.Χ.Ε.Σάββας Πίτσικας χαιρέτισε την Σύναξη και ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και τους Κληρικούς. Η πρώτη συνεδρία της Συνάξεως έληξε με την εισήγηση του Μητροπολίτου επί του κεντρικού θέματος. 

Μετά το διάλειμμα η ομήγυρις συνήλθε σε δεύτερη συνεδρία κατά την οποία ο Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ εισηγήθηκε το θέμα:  «Η θεραπεία του νοητικού συστήματος ως κλειδί ερμηνείας της αγιότητας, στη Θεολογία του π. Ιωάννη Ρωμανίδη». Ακολούθησε συζήτηση και κατόπιν η Ελληνική κοινότητα παρέθεσε στους συνέδρους γεύμα, στην κοινοτική αίθουσα δεξιώσεων της. 


 

Το απόγευμα οι σύνεδροι μετείχαν στον Εσπερινό της εορτής των Εισοδίων που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβυτέρος Παναγιώτης Μεϊντάνης, εφημέριος στην Κουριτίβα και το Πόρτ Αλέγκρε, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ταρασίου, ο οποίος και ομίλησε στην εσπερινή λατρευτική σύναξη. 

Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε στην οικία της η πρόεδρος της Φιλοπτώχου αδελφότητος Φλωριανουπόλεως Αικατερίνη Κόσμος - Κομνήνου. 

Το πρωί του Σαββάτου χοροστατούντος του Μητροπολίτου ετελέσθει ο Όρθρος της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και Θεία Λειτουργία υπό του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου, συλλειτουργούντων και των Οικονόμου Εμμανουήλ Σοφούλη εφημερίου Μπραζίλιας και πρεσβυτέρου Ελεάζαρ Καρέϊρα εκ Βιτόριας. 

 Αμέσως μετά τελέσθηκε υπό του Μητροπολίτου αγιασμός στην ανακαινισθείσα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ενορίας Φλωριανουπόλεως.

 

Το γεύμα που ακολούθησε σε εστιατόριο της πόλεως, παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος ιατρός Δημοσθένης Δημάτος. Ακολούθησε περιήγηση των συνέδρων στο νησί και επίσκεψη στην περιοχή Βara da Lagoa.

 

Το απόγευμα έγινε η καταληκτική της Συνάξεως συνεδρία με εισηγητές τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασιλείου Σάντος Λίμα, Ιερατικώς προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάο Πάολο, Ιεραποστολικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες, με θέμα: "Ο Βίος των Αγίων ως πηγή εμπνεύσεως στην Ιερατική και Ιεραποστολική δράση των Ορθοδόξων Ιερέων"  και από τον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, Ιερατικώς προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συνεργάτου του κλάδου διαδικτύου της Επικοινωνιακής & Μορφωτικής Υπηρεσίας Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: « Άγιοι γίνεσθε, ινά μη την ελπίδα απολέσετε. Προσέγγιση συγχρόνων προβλημάτων και προοπτικές αντιμετώπισης τους. 

 

Η λήξη των εργασιών έγινε με συμπερασματική εισήγηση του Μητροπολίτου, ο οποίος εν τέλει έδωσε και λειτουργικές και ποιμαντικές οδηγίες στους κληρικούς του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: