Μία τοποθέτηση, προφητική και προειδοποίηση τότε, πραγματικότητα σήμερα, είναι αυτή που έχει κινήσει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών κυρίως διότι 14 χρόνια μετά επαληθεύτηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο λόγος για τον συνιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος από το βήμα του 6ου συνεδρίου του κόμματος, τόνιζε το καλοκαίρι του 1996 για το ζοφερό μέλλον που επιφυλασσόταν για τη χώρα, αν αυτή δεν άλλαζε γραμμή και προωθούσε την περιφερειακή ανάπτυξη:
«Τα στελέχη μας η ηγεσία μας, δεν ξέρω αν κατανόησαν αυτό που ονομάστηκε μικροοικονομία, μακροοικονομία…πρέπει να πω όμως πως νομίζω πως είναι πολύ μακριά από αυτό που σήμερα κρίνει τις τύχες των εθνών και των λαών και ονομάζεται γεωοικονομία. Γι αυτό λοιπόν είμαι πολύ ανήσυχος και πρέπει να σας το πω, εδώ, πέρα από ιδεολογισμούς. Δεν σας μιλώ ιδεολογικά γιατί, πίσω από τους ιδεολογισμούς μπορούν να κρυφτούν πολλά πράγματα και να καλυφθούν πολλοί. Και μάλιστα υπεύθυνοι(…) Γι αυτό η Ελλάδα έχει δυσκολία να προσχωρήσει μπροστά με τους ρυθμούς που προκαλεί η ιστορία στο νέο μεγάλο της ραντεβού. Και αντί η Ελλάδα να κινηθεί μ΄ αυτό το όραμα που σας έλεγα πριν, φοβάμαι ότι στο τέλος του κύκλου, που θα είναι το 2004; θα είναι το 2010; τότε θα δούμε ότι αντί γι αυτή την Ελλάδα, για την οποία όλοι λίγο πολύ μιλούν αργά, θα είναι μία Ελλάδα που την ονομάζω εδώ και καιρό, «τουρκομπαρόκ». Θα είναι δηλαδή μία Ελλάδα, ένα φτωχό ίσως και συρρικνωμένο βιλαέτι ή γερμανικό λάντερ. Τελικά σας λέω το εξής: Μπορεί, στο τέλος αυτού του κύκλου να μην είναι η Ελλάδα που θα παρέμβει στα Βαλκάνια, που θα ενσωματώσει την ενδοχώρα, αλλά μπορεί να είναι η ενδοχώρα που θα ενσωματώσει τα άκρα. Σκεφτείτε το πολύ αυτό…».
Δείτε το Video με την τοποθέτηση του Μ.Χαραλαμπίδη:
Είναι η ανάγκη του κόσμου να πιστέψει πως κάποιος, έστω και ένας, από τους χιλιάδες πολιτικούς που πέρασαν από το τόπο, είχε την πολιτική ευστροφία και κουλτούρα να δει μερικά χρόνια μπροστά; Είναι η ανάγκη να φτιάξει ο λαός μας έναν ηγέτη; Έναν πολιτικό που ήξερε τι θα συμβεί το 1996 για το 2010; Είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός άφθαρτου από την πλευρά σκανδάλων, πολιτικό που θα ξέρει τη λύση μπροστά στο σημερινό τέλμα; Όποιο σενάριο κι αν διαλέξουμε, η συνολική τοποθέτηση του Μιχ. Χαραλαμποίση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μάλλον δείχνει και το λόγο που αυτός παραιτήθηκε 3 χρόνια αργότερα (1999) από το σύστημα του κόμματος. Ήταν πολύ αληθινή και κυρίως γεμάτη όραμα για το μέλλον.
Δείτε πατώντας εδώ τη 37λεπτη ομιλία του κ.Χαραλαμπίδη.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης:
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Σπούδασε Πολιτικές Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Την διάρκεια της δικτατορίας, διέφυγε διωκόμενος στην Ιταλία, όπου απετέλεσε μέλος της εκπροσώπησης του ΠΑΚ.
Ήταν ένας από τους επτά που έγραψαν στο Μόναχο της Γερμανίας, την διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Απετέλεσε μια κρτική εναλλακτική πρόταση στο ΠΑΣΟΚ η οποία δικαιώθηκε Ιστορικά. Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999. Αγωνίσθηκε να συγκροτήσει ένα νέο Μορφωητικό και Πολιτικό Κίνημα την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Επεξεργάστηκε και ανέδειξε στα πλαίσια του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και ιδιωτικά, πολλά ζητήματα του Ελληνικού, Εθνικού, Κοινωνικού σχηματισμού και εισήγαγε νέες έννοιες, αναλυτικά σχηματα, νέα ζητήματα και λέξεις στην διανοητική και πολιτική μας δημόσια ζωή. Πολλά πήραν τη μορφή βιβλίων, όπως:
Ελληνική Ποιότητα και Ανάπυτξη
Αγροφιλία
Πόλεων και Τόπου Παιδεία
Πολυκεντρική Ελλάδα
ΠΑΣΟΚ – Ιδέες, Αρχές και Γραφειοκρατία
Εθνικά Ζητήματα
Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα
Το Ποντιακό Ζήτημα στον ΟΗΕ
Τον Φεβρουάριο του 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του καθιερώνοντας την 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Υιοθέτησε επίσης το 1997 την πρότασή του, για την δημιουργία μιας νέας πόλης στην Θράκη, αλλά η τότε η κυβέρνηση την ακύρωσε.
Στα πλαίσια μιας Διεθνούς Κύρους ΜΗ Κυβερνητικής Οργάνωσης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, συμπαραστάθηκε σε πολλούς λαούς στην Αφρική, Νότια Αμερική, Ασία, Αρμενίους και Κούρδους. Το 1986, εισήγαγε για πρώτη φορά το Κουρδικό στον ΟΗΕ, με ομιλία του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη. Η ίδια διεθνής Οργάνωση, εισήγαγε το Ποντιακό στον ΟΗΕ με συνεχείς παρεμβάσεις της.
Για όλα αυτά προσκαλείται για διαλέξεις σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Κέντρα Μελετών. Τα τελευταία χρόνια και σε Ελληνικά.
atticafreepress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου