powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Βασίλης Σωτηρόπουλος :Οι προτάσεις των «σοφών»-αδαών και τα οράματά τους πρέπει κάποτε να τελειώνουν !!!



Είναι περίεργο πως αποκτούν μερικοί άνθρωποι περγαμηνές ειδικών-σοφών και επιβιώνουν όλων των καταστάσεων. – Τα περισσότερα μέλη της αποκληθείσης επιτροπής «σοφών» που όρισε ο Υπουργός Υγείας, για την μελέτη των προβλημάτων του χώρου είναι τα ίδια από το 1981, που πρότειναν και υιοθέτησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλη τη δομή – φιλοσοφία του νέου υγειονομικού συστήματος το οποίο λειτουργεί επιστημονικά και οικονομικά ανεξέλεγκτα, χωρίς σεβασμό προς τον ............

ασθενή, τον επιβαρύνει επί πλέον με πρόσθετες προσωπικές δαπάνες και καταρρίπτει κάθε προϋπολογισμό για την υγεία.
Τι δεν γνωρίζει η Επιτροπή των «σοφών».
• Δεν γνωρίζουν οι σοφοί, τις μεγάλες ελλείψεις του ιατρικού και κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού;
• Δεν γνωρίζουν τις ουρές κάθε πρωί στα εξωτερικά ιατρεία για μια απλή εξέταση;
• Δεν γνωρίζουν ότι για ειδικές εξετάσεις, αν χρειασθούν, ο χρόνος που θα ορισθεί θα είναι πολύ μεγάλος και ενδεχομένως επιβαρυντικός για την υγεία των ασθενών;
• Δεν γνωρίζουν γιατί ο μέσος χρόνος νοσηλείας στη χώρα μας είναι τριπλάσιος ακόμη και πολλαπλάσιος του επιστημονικά παραδεκτού που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των ασθενών;
• Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα των ασθενών; Δεν γνωρίζουν ότι ο ασθενής έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει το γιατρό του και το Νοσοκομείο και να ενημερώνεται επαρκώς για την περίπτωσή του; Πιστεύουν, βέβαια, αυτοί ως «σοφοί», ότι πρέπει το σύστημα να αποφασίζει γα την τύχη της υγείας μας χωρίς τη δική μας δυνατότητα επιλογής!!! Θέλουν τον πολίτη ασθενή, άβουλο νούμερο στους διαδρόμους και στα ράντζα ενός χαώδους ιδρύματος !
• Δεν γνωρίζουν οι «σοφοί» της επιτροπής, ότι οι μάνατζερ της υγείας που διορίστηκαν στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, είναι πρόσωπα ακατάλληλα γι' αυτή την αποστολή. Τι σχέση έχουν με τον χώρο της υγείας απόμαχοι ναυτικοί – θεολόγοι – συνταξιούχοι διαφόρων κλάδων – κοσμοπολίτες οικονομολογούντες, κομματικά συνδικαλιστικά στελέχη κλπ.
• Δεν γνωρίζουν ότι 25 χρόνια γίνονται διαρκώς τροποποιήσεις του Νόμου μήπως γίνει κατορθωτό και λειτουργήσει ικανοποιητικά αυτό το απαράδεκτο υγειονομικό μόρφωμα;
• Δεν γνωρίζουν ότι στις εφημερίες η πρώτη αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται από τους ανειδίκευτους ιατρούς;
Τι μελέτησε η επιτροπή των «σοφών»
Από τις πρώτες προτάσεις που κάνει φαίνεται πόσο επιφανειακά μελέτησε το πρόβλημα. Συγκέντρωσε στοιχεία για να δικαιολογήσει την υποβάθμισή τους ακόμη και την κατάργησή τους.
Αναφέρουν αριθμό κλινών νοσοκομείων, αποστάσεων χιλιομετρικών, πληρότητα κλινών, ροή ασθενών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και άλλα επουσιώδη. Θρηνούν για τη ροή των ασθενών προς τα Νοσοκομεία της Αττικής και παραβλέπουν ότι αν υπήρχε ένας αναισθησιολόγος ή ένας παιδίατρος η μετακίνηση αυτή θα ήταν πολύ μειωμένη και η ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών πολύ μικρή .
Δεν μελέτησαν τις σημερινές υποδομές των Νοσοκομείων μας, με τις νέες προσθήκες και ρυθμίσεις των παλαιών κτιρίων, αλλά μόνο για να δικαιολογήσουν την κατάργηση ή την συγχώνευση τους προσπαθούσαν να βρουν αιτίες ασήμαντες.
Μιλάνε για πρωτοπόρα σχέδια μεγάλης έμπνευσης που θα αποστέλλουν τους ασθενείς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά να περιμένουν σε ουρές και αν θα είναι τυχεροί θα βρουν ράντζο σε διάδρομο του μεγάλου Νοσοκομείου!!
Οι δαπάνες δεν επιβαρύνονται αν προσληφθούν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι απαραίτητοι. Οι δαπάνες ξεφεύγουν κάθε ορίου από τις προμήθειες του ιατρικού εξοπλισμού, τη φαρμακευτική κατανάλωση, τη πρόοδο της τεχνογνωσίας, τις σύγχρονες θεραπείες και την κακή νοοτροπία που δημιουργεί το σύστημα, ότι όλα είναι δωρεάν. Η πολιτική του φαρμάκου που ακολουθείται είναι ότι έβγαλε από την αγορά φθηνά παλιά δοκιμασμένα φάρμακα και έφερε νέα πανάκριβα της ίδιας θεραπευτικής αξίας!!
Τι πρότειναν οι «σοφοί» για τον περιορισμό των δαπανών σ' αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία;
• Να μην διορίσουμε δύο γιατρούς επί πλέον και να έχουμε μια νοσηλεύτρια για 50 ασθενείς τα βράδια!
• Να μην χρησιμοποιούνται υλικά και φάρμακα που κρίνουν οι γιατροί αλλά ότι τους παρέχει η λίστα των «σοφών».
• Δεν πειράζει αν θα χάνουν χρόνο αναζητώντας ευκαιρία να εισαχθούν στο μακρινό κεντρικό Νοσοκομείο και βολευτούν σε ράντζο του διαδρόμου, υποβαθμίζοντας έτσι τις συνθήκες ακόμη και για τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.
• Δεν πειράζει αν το «φακελάκι» θα πολλαπλασιασθεί και θα κάνει το σύστημα προβληματικό και επικίνδυνο.
• Τους ενδιαφέρει μόνο το κόστος και όχι η τύχη των ασθενών και γενικότερα η επιβαλλόμενη ανθρώπινη φροντίδα. Δεν ακούν τα παράπονα καθημερινά των ασθενών και συγγενών από όλη την Ελλάδα;
Ήδη ομιλούν μερικοί ότι το κόστος μειώθηκε με τα μέτρα του Υπουργείου. Αυτή η μείωση είναι πλασματική, διότι πολλά Νοσοκομεία δεν κάνουν πολλές ειδικές ακριβές εξετάσεις που έκαναν πριν, ο ρυθμός λειτουργίας έχει επιβραδυνθεί, το προσωπικό διαρκώς μειώνεται και οι ελλείψεις είναι εμφανείς.
Εάν το Νοσοκομείο κλείσει, θα μηδενισθεί και η δαπάνη λειτουργίας. Θρίαμβος και για τους οικονομολογούντες της υγείας!! Κλείστε τα Νοσοκομεία!
Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής και κοστίζει ακριβά. Κάθε 15 περίπου χρόνια οι δαπάνες για την υγεία διπλασιάζονται. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός των προγραμμάτων.
Θα μας κατηγορήσουν πάλι ότι είμαστε συντηρητικοί, αντιδραστικοί σε κάθε πρόοδο και ότι επιδιώκουμε να υποκινήσουμε τον κόσμο για άλλους σκοπούς.
Οι πολίτες έχουν την απαίτηση η προσφορά των υγειονομικών υπηρεσιών να είναι στο τόπο τους , να είναι ικανοποιητικές άμεσες και σε πολιτισμένο περιβάλλον. Να μην είναι οι πολίτες της περιφέρειας β΄ κατηγορίας.
Η Υποδομή της Υγείας στο Νομό μας
Η λειτουργία των δύο Νοσοκομείων του Ναυπλίου και του Άργους προσέφερε πολλά και προσφέρει καθημερινά περισσότερα, άμεσα και με ανθρωπιά.
Ο στόχος μας για την ίδρυση ενός μεγάλου νοσοκομείου με όλες σχεδόν τις ειδικότητες , δεν έγινε πραγματικότητα, αφ' ενός λόγω του διαχρονικού εμπαιγμού των κυβερνήσεων και αφ' ετέρου λόγω των κατά καιρούς «τονωτικών» πρόσθετων ενισχύσεων για την επέκταση και την αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων.
Η προσπάθεια αυτή απέδωσε και προσέφερε μια σχετική ικανοποιητική αναβάθμιση αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Μας έριξαν ευθύνες ότι δεν συμφώνησαν το Άργος και το Ναύπλιο για την τοποθεσία του οικοπέδου για νέο νοσοκομείο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και τους διαψεύδει η αγορά οικοπέδου 80 στρεμμάτων περίπου από τη Νομαρχία και τους δύο δήμους για το Παν/μιο και μάλιστα με δάνειο από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να αγοράσει και το οικόπεδο, που στοιχίζει πολύ λίγα στο σύνολο της δαπάνης, ενός νοσοκομείου και όχι να ρίχνει ευθύνη στις τοπικές αρχές, αν είχε την πολιτική βούληση για νέο Νοσοκομείο.
Παρ' όλες τις δυσκολίες έγιναν σημαντικές προσθήκες και στα δύο Νοσοκομεία.
Οι προσθήκες στο Νοσοκομείο του Άργους τα τελευταία χρόνια στοίχησαν 10 εκατ. ευρώ και φαίνεται και η κτιριακή και η λειτουργική αναβάθμισή του. Για το νέο Διοικητήριο πληρώθηκε 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Οι βασικές ιατρικές ειδικότητες που λειτουργούν και με αντίξοες συνθήκες προσφέρουν πάρα πολλά. Η μονάδα τεχν. Νεφρού πού έλυσε το τεράστιο πρόβλημα των νεφροπαθών και η λειτουργία των εργαστηρίων και του αξονικού τομογράφου δημιουργούν μαζί με το όλο περιβάλλον μια μονάδα μεγάλης νοσηλευτικής αξιοπιστίας.
Για το Νοσοκομείο Ναυπλίου οι κατά καιρούς πρόσθετες εργασίες το αναβάθμισαν επαρκώς και εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή μέχρι Πόρο και Σπέτσες. Οι βασικές κλινικές που λειτουργούν και με ελλείψεις , προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο μας και σε συνδυασμό με τις δεκάδες χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις δίνουν λύσεις σ' ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πολιτών μας. Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου που παραδώσαμε πέρυσι 1.600 τ.μ. προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ περίπου (Σύμβαση με έκπτωση 37,1% δηλ. 2,035 εκατ. ευρώ) και η κατασκευή του νέου Ηλεκτρικού υποσταθμού μέσης τάσης, προϋπολογισμού 287.000€ μαζί με τις υπόλοιπες διαρρυθμίσεις σε υπάρχοντες παλιούς χώρους, θα αλλάξουν ριζικά το επίπεδο λειτουργίας του.
Παραβλέπουν ακόμη και τη διάκριση λειτουργίας που έτυχε το 2010 και κρίθηκε 26ο μέσα σε 120 Νοσοκομεία της χώρας.
Τα νοσοκομεία κυρίως προσφέρουν νοσηλευτική περίθαλψη στις βασικές ειδικότητες και αυτές πρέπει να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Εάν δεν έχουμε καρδιοχειρουργικές κλινικές η μεταμοσχεύσεων δεν πειράζει. Ούτε και στην Ευρώπη ούτε και στην Αμερική έχουν όλα τα νοσοκομεία ειδικά καρδιοχειρουργικά κέντρα ή μεταμοσχεύσεων. Αυτά είναι κυρίως υποχρέωση του Κράτους σε κεντρικές αστικές περιοχές εκτός εάν τα αφήσουν για τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει επεκταθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων του Δημοσίου.
Τι προτείνουμε
Και τα δύο Νοσοκομεία έχουν αποκτήσει ικανοποιητικές υποδομές για τη λειτουργία των βασικών ειδικοτήτων και των εργαστηρίων.
Η χώρα χρειάζεται Δημόσιο Σύστημα Υγείας υψηλών προδιαγραφών. Δεν είναι μόνο η υποδομή του που πρέπει να βελτιωθεί, αλλά να αλλάξει και η βασική του φιλοσοφία με πρώτο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών.
• Μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο με ενίσχυση διαφορετικών ειδικοτήτων π.χ. ορθοπεδικής στο Άργος – οφθαλμολογικής στο Ναύπλιο κλπ.
• Η πρόταση των σοφών-αδαών για να γίνει το Νοσοκομείο Ναυπλίου χρόνιων παθήσεων είναι απατηλή, διότι ουσιαστικά θα γίνει γηροκομείο!!
• Η πρόταση της επιτροπής είναι ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας επιστημονικής και κοινωνικής.
• Εάν εκτελεί η επιτροπή εντολές για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων θα αριστεύσει εάν προτείνει το κλείσιμό τους και τον μηδενισμό της δαπάνης.!
• Ο Νομός είναι τουριστικός και χρειαζόμαστε στον τόπο μας Υγειονομικές Υπηρεσίες. Επισκέπτες όλο τον χρόνο για μια απλή ίωση ή ένα τυχαίο συμβάν θα συνωστίζονται στο κεντρικό Νοσοκομείο των δύο-τριών Νομών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
• Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα Υγειονομικών Υπηρεσιών με τα Κέντρα Υγείας Κρανιδίου, Λυγουριού και τα περιφερειακά ιατρεία του νομού με βασικές μονάδες πάντα τα δύο Νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά για την κάλυψη των περισσοτέρων βασικών αναγκών.
• Όσο για την ενιαία διοίκηση το θέμα είναι αδιάφορο και άνευ ουσίας, αρκεί να μην βρουν κάποιον άσχετο να τον βαπτίσουν μάνατζερ της υγείας!!
• Σε τοπικό επίπεδο να μην αρχίσουν οι λεονταρισμοί και αγώνες ποια πόλη θα πάρει το Νοσοκομείο και έχουμε γεγονότα ποδοσφαιρικής παραφροσύνης!
• Η Αργολίδα έχει ανάγκη της λειτουργίας και των δύο Νοσοκομείων. Οι υποδομές είναι ικανοποιητικές και ανταποκρίνονται στις βασικές απαιτήσεις.
Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι πολίτες να στέλνονται ακόμη και για απλά ιατρικά προβλήματα μακριά από τον τόπο μας και να ταλαιπωρούνται σε λίστες αναμονής και σε ράντζα.
Οι προτάσεις των «σοφών»-αδαών και τα οράματά τους πρέπει κάποτε να τελειώνουν και να αντιμετωπίζεται η σκληρή πραγματικότητα στη βάση της με όλες τις ενδεδειγμένες παραμέτρους.
Β. Σωτηρόπουλος
Περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου
τ. Νομάρχης Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: