Ανοιχτά του Αργολικού κόλπου στο ύψος του Αναβάλου ο κ. Κώστας, επαγγελματίας ψαράς από τη Νέα Κίο ανέσυρε έκπληκτος σήμερα το πρωί από τα δίχτυα του ένα "θαλάσσιο φίδι" μήκους 1,5 μέτρου περίπου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ψαρά, πρώτη φορά συνάντησε τέτοιο "φίδι" στον Αργολικό κόλπο, στον οποίο ψαρεύει πολλά χρόνια τώρα.
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται πραγματικά για φίδι, καθώς ιστορίες για φίδια στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ διαδεδομένες στους ψαράδες.
Τέτοιες ιστορίες μας θυμίζουν τους παλιούς μύθους και θρύλους των θαλασσοπόρων ναυτικών που μας συναρπάζουν.
Συχνά οι ψαράδες αναφέρονται σε 'θαλάσσια φίδια' για να κατονομάσουν ψάρια όπως σμέρνες, χέλια και μουγγριά που φυσικά δεν είναι ερπετά.
Το ποιο πιθανό είναι το είδος αυτό να ανήκει σε βαθύβια είδη 'φιδόμορφων' ή καλύτερα 'χελόμορφων' ψαριών των οικογενειών Nettastomatidae και Ophichtidae. Το όνομα της τελευταίας οικογένειας όπως αντιλαμβάνεστε, εύλογα προέρχεται από την ελληνική λέξη 'όφις'. Το είδος της φωτογραφίας, ίσως να ειναι το Ophisurus serpens.
Οπότε μάλλον δεν πρόκειται για φίδι (ούτε καν για ερπετό) αλλά για ψάρι! Η ονομασία του είναι Ophisurus serpens (Οικογένεια Ophichthidae). Ophis–surus serpens (=ερπετό) ή 'serpent eel' στα αγγλικά, δηλαδή 'φιδόχελο'
Ζει στους ωκεανούς αλλά και στη Μεσόγειο και το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 250cm.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου