powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η παρουσίαση του Προγράμματος «Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, ενώπιον του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Πέτρου Τατούλη, του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κου Φεγγερού, καθηγητών του Πανεπιστημίου, στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, ως καθολικού διαδόχου της Αγροτική Τράπεζας, υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πλήθους κτηνοτρόφων. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το ......

....Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Τράπεζα Πειραιώς και έχει ως βασικούς άξονες τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων, την ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, την ίδρυση των κτηνοτροφικών πάρκων από ομάδες παραγωγών και την ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης. 



H θεματολογία του προγράμματος ήταν ενδιαφέρουσα και ειδικότερα αφορούσε:

§ Την παρουσίαση του Πλαισίου Προγράμματος για την Ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Πελοπόννησο.

§ Την Πολιτική και τις Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας.

§ Τις ολοκληρωμένες Τραπεζικές Λύσεις – Πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας.

§ Την παρουσίαση Βιολογικής Φάρμας Αιγοπροβάτων.

To πρόγραμμα για την κτηνοτροφία, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.



Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται γενικά σε καλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις.

Η προετοιμασία και κατάρτιση του Προγράμματος έγινε με τη συνεργασία τοπικών φορέων και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.


Για την κατάρτιση του Προγράμματος υπήρξε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που ενστερνίστηκε την ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δημιουργήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και με την συνδρομή της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με ετήσια παραγωγή 81.000 τόνους πρόβειο γάλα και 31.000 τόνους αίγειο γάλα, 110 μονάδες παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και αρκετές μονάδες ζωοτροφών-εφοδίων.

Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας εστιάζει σε σύγχρονες δομές, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας:

§ Τους υφιστάμενους φυσικούς νομευτικούς πόρους (βοσκοτόπους).

§ Το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό (τους ήδη ασχολούμενους με την αιγοπροβατοτροφία και αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά και επιχειρηματικά με αυτή).

§ Τα παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, με βάση το γάλα και το κρέας, προσδίδοντας σ’ αυτά προστιθέμενη αξία (καθιστώντας τα ΠΟΠ).

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων στις περιπτώσεις που ο κτηνοτρόφος είναι σχετικά νέος σε ηλικία ή υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την εκμετάλλευση (κτηνοτροφική μονάδα).

2. Ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, σύγχρονων και λειτουργικών από νέους ανθρώπους με υψηλό, κατά προτίμηση, μορφωτικό επίπεδο.

3. Ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων από ομάδες παραγωγών που έχουν ήδη μονάδες και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν ή από νέους που θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και επαγγελματικά με την κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία).

4. Ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. τυριά, κρεοσκευάσματα κλπ.) με βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αναγνωριστούν, για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό, ως ΠΟΠ.

Βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι την προσεχή πενταετία να διπλασιαστεί η σημερινή παραγωγή αιγοπροβείου γάλακτος ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες για παρασκευή φέτας, σφέλας, γραβιέρας και τυριών από αίγειο γάλα που παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη και άμεση ζήτηση.

Η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, ο ζωικός πληθυσμός αποτελούν σημαντικό παράγοντα κεφαλαιοποίησης για τη χώρα μας. Με στοχευμένες δράσεις, χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξιοποιεί με επιτυχία το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της στο τομέα αυτό.



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: