Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική ομάδα με τη χρυσή συνταγή του 2004. Δύο στόπερ (Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος) και ένας λίμπερο (Παπαδόπουλο) κλήθηκαν να εγγυηθούν το μηδέν στα μετόπισθεν έτσι ώστε οι υπόλοιποι να αφοσιωθούν στο καθήκον της δημιουργίας.
Στα πρώτα 15 λεπτά η ομάδα μας δεν απειλήθηκε και θα έλεγε κανείς ότι μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό χωρίς να κάνει κάτι συγκλονιστικό. Κυκλοφορούσε απλώς υποτυπωδώς την μπάλα. Το απίστευτο όμως λάθος όλης της ελληνικής άμυνας και φυσικά του Τζόρβα στη φάση του χτυπήματος φάουλ του Ούτσε δεν έδωσε απλά το προβάδισμα στη Νιγηρία αλλά καταρράκωσε την ψυχολογία των Ελλήνων παικτών.
Χρειάστηκαν 5 λεπτά για να καταφέρει η Εθνική να ορθοποδήσει πάλι στο τερέν και να παίξει ποδόσφαιρο. Η ομάδα προσπαθούσε να πιαστεί από κάπου για να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της αλλά δεν έβρισκε το που. Αυτό που χρειαζόμασταν όμως μας το έδωσε άθελά του ο Κάιτα με την κουτή (όσο και δίκαιη) αποβολή του στο 33'. Τα αντανακλαστικά του Ρεχάγκελ λειτούργησαν γρήγορα αυτή τη φορά και ο Σαμαράς πήρε θέση στο γήπεδο στο 36' στη θέση του Παπασταθόπουλου. Με παίκτη παραπάνω ήταν υπερβολή να παίζαμε έχοντας στο γήπεδο τρεις στόπερ.
Η αλλαγή αυτή μεταμόρφωσε θεαματικά προς το καλύτερο το παιχνίδι της Εθνικής. Πιέσαμε σωστά τον αντίπαλο, κάναμε κάποιες πλαγιοκοπήσεις και δημιουργήσαμε και τις πρώτες πολύ καλές ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Ηταν φανερό ότι ήμασταν πολύ κοντά στο γκολ κάτι που αποδείχθηκε στο 44' όταν ο Σαλπιγγίδης πέτυχε το πρώτο ελληνικό τέρμα σε τελική φάση Μουντιάλ.
Τη μορφή που θα έπαιρνε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο μπορούσε να την μαντέψει ο καθένας. Η Εθνική είχε τους χώρους και το αριθμητικό πλεονέκτημα για να εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις με όλους τους πιθανούς τρόπους, είχε και τον τρόπο για να φτιάχνει ευκαιρίες. Παράλληλα όμως έπρεπε να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα στα μετόπισθεν καθώς η Νιγηρία έψαχνε την αντεπίθεση.
Αφού γλιτώσαμε το έμφραγμα στη φάση του 59' όταν μετά το τετ-α-τετ του Γκέκα, ο Αγεκμπένι πρώτα και ο Ομπάσι στη συνέχεια έχασαν σπάνια ευκαιρία, τα παίξαμε όλα για όλα, αποδίδοντας πάντως ορθολογικό και έξυπνο ποδόσφαιρο. Η έντονη πίεση καρποφόρησε (επιτέλους!) στη φάση του 73' όταν ο Τοροσίδης πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του Ενιεάμα και έγραψε το 2-1 στέλνοντας στα ουράνια όλους τους Ελληνες.
Πλέον, δεν χρειαζόμασταν πολλά πράγματα για να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Ο πάγκος βοήθησε με την είσοδο του φρέσκου και διψασμένου για διάκριση Νίνη, οι Ελληνες ποδοσφαιριστές έκλεισαν υποδειγματικά τους χώρους ενώ οι κουρασμένοι από το αριθμητικό μειονέκτημα Νιγηριανοί δεν είχαν καθαρό μυαλό για να αντιδράσουν. Η πρώτη ελληνική νίκη σε τελική φάση Μουντιάλ είναι γεγονός!
To κλειδί του αγώνα
Το παιχνίδι άλλαξε εντελώς μορφή μέσα σε πέντε λεπτά εξαιτίας δύο γεγονότων. Η αποβολή του Κάιτα χάρισε ένα πολύτιμο δώρο στην Εθνική ομάδα (το αριθμητικό πλεονέκτημα) ενώ η είσοδος του Σαμαρά προσέδωσε επιπλέον επιθετικότητα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Από το 36' και μετά, παρακολουθήσαμε ένα άλλο, τελείως διαφορετικό ματς.
ΜVP
Η εμφάνιση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη απέδειξε ότι ο Μακεδόνας φορ άξιζε να ξεκινήσει βασικός και στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Νότιο Κορέα. Κινητικός, μαχητικός, ακούραστος, ο στράικερ του ΠΑΟΚ έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που σκόραρε σε Μουντιάλ. Θα ήταν άδικο όμως να μην επισημάνουμε και την τεράστια συμβολή του Γιώργου Σαμαρά στη νίκη. Ο Κρητικός μέσος φίλτραρε με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι της ομάδας και βοήθησε αποφασιστικά τους συμπαίκτες του.
Ο αδύναμος κρίκος
Κακά τα ψέμματα, αν δεν υπήρχε η αποβολή, ίσως μιλούσαμε ακόμα και τώρα για την παιδική αντίδραση της ελληνικής άμυνας στη φάση του γκολ της Νιγηρίας. Σίγουρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό το σοκ.
condra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου