powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Κούραση, ατονία, ξηρό δέρμα, παραπάνω κιλά; Καλό θα ήταν να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.



Κούραση, ατονία, ξηρό δέρμα, παραπάνω κιλά;

Καλό θα ήταν να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Μέρος Ι


Γνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής σας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά και να μην το έχετε αντιληφθεί;• Νοιώθετε κουρασμένοι; • Έχετε πάρει βάρος; • Το δέρμα σας είναι ξηρό ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα;
Η νόσος του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όψη της υγείας.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι προβλήματα του θυρεοειδή επηρεάζουν 10-15% των γυναικών. Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι και 1 στις 2 γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.
Που βρίσκεται ο θυρεοειδής και τι κάνει;Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), από όπου προκύπτει και η ονομασία του (θυρεο – ειδής). Βρίσκεται στο λαιμό πίσω και κάτω από το μήλο του Αδάμ.
Ο θυρεοειδής παράγει αρκετές ορμόνες (οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους αδένες και ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού).
Από αυτές δύο έχουν βαρύνουσα σημασία: 1. Η Τ3 τριιωδοθυρονίνη2. Η Τ4 θυροξίνη
Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το οξυγόνο να μπει στα κύτταρα. Η πρωταρχική λειτουργία αυτών των ορμονών είναι να μετατρέψουν τις τροφές σε ενέργεια.
Αυτό ανάγει τον θυρεοειδή ως τον κύριο αδένα του μεταβολισμού.
Υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του θυρεοειδούς όταν η παραγωγή αυτών των δύο ορμονών είναι μικρότερη (υπο-θυρεοειδισμός) ή μεγαλύτερη (υπερ-θυρεοειδισμός) από όσο πρέπει.
Η πιο κοινή κατάσταση είναι ο υπο-θυρεοειδιμός. Επηρεάζει το 80% περίπου των ατόμων που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι οι όζοι (στρογγυλά ογκίδια) του θυρεοειδούς αδένα.
Η νόσος του θυρεοειδούς αν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά νοσήματα, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση και σε ακραίες περιπτώσεις σε κώμα και στο θάνατο. Παρόλα αυτά υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει αδιάγνωστο.
Επομένως αν παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα – ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα – να είστε ένα από αυτά τα άτομα.
Πως μπορείτε να ξέρετε ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά;Ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να «ακούσετε» το σώμα σας. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι τα εξής:Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
Η κούραση είναι το πιο κοινό. Νοιώθετε κουρασμένοι σαν να μην κοιμηθήκατε αρκετά ή έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε κατά την διάρκεια της ημέρας
Έχετε πάρει κιλά που δεν θα έπρεπε ή το βρίσκετε δύσκολο να τα χάσετε παρότι κάνετε δίαιτα και άσκηση
Νοιώθετε πεσμένοι συναισθηματικά ή θλιμμένοι
Τριχόπτωση. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες αν αυτό οφείλεται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς τα μαλλιά μπορούν να αποκατασταθούν με την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος
Ευαισθησία στο κρύο, αίσθημα ρίγους σε χώρους με κανονική θερμοκρασία ενώ οι άλλοι όχι
Δυσκοιλιότητα
Δυσκολία στην απώλεια βάρους παρά την αυστηρή εφαρμογή κατάλληλης δίαιτας, φαίνεται να είναι κοινό σύμπτωμα ιδιαίτερα στις γυναίκες
Να μην μπορεί ένα άτομο να ιδρώσει ικανοποιητικά. Η εφίδρωση μπορεί να είναι μειωμένη ή να απουσιάζει πλήρως ακόμα και σε περιπτώσεις έντονης άσκησης ή μια ζεστή ημέρα
Ξηρό δέρμα
Κακή μνήμη
Νύχια που σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν
Συμπτώματα υπερ-θυρεοειδισμού
Έντονο αίσθημα ταχυκαρδίας, νοιώθεις ότι η καρδιά θα βγει από το στήθος. Αυτό είναι μακράν το πιο συχνό σύμπτωμα
Νευρικότητα
Χαμηλή ανοχή στη ζέστη και έντονη εφίδρωση
Γρήγορη απώλεια βάρους
Τρόμος (τρεμούλιασμα)
Κολλώδες δέρμα
Η κούραση που είναι το πιο κοινό σύμπτωμα δεν οφείλεται πάντα σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Πως μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά;
Η κούραση που σχετίζεται με τον θυρεοειδή αρχίζει να εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργεια σας για αρκετό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αν το συγκρίνεται με παλαιότερες περιόδους. Αν ο θυρεοειδής σας είναι αδύναμος, είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ενέργεια σας σε υψηλό επίπεδο.


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: