powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΝΕΟΑΝΕΓΕΡΘΕΙΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟΜία ημέρα πριν τον εσπερινό των εγκαινίων  του νεοανεγερθείς  προσκυνηματικού ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη θέση Κριαθαράκια Λευκακίων Ναυπλίου τα συνεργεία   δουλεύουν ασταμάτητα για να είναι όλα έτοιμα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό καθώς και οι Ρωσικές Αγιογραφίες  στα προσκυνητάρια τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε για αυτό το σκοπό από τη Ρωσία  και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια ,συνδυάζοντας την Ρωσική τέχνη με την Βυζαντινή.  Μεγάλο έργο πρόσφεραν κι οι αγιογράφοι  από την Ελλάδα αδελφοί Καραχάλιου κι η Ρωσίδα αγιογράφος Ελένη Νασάσκα, οι οποίοι δούλεψαν επί πέντε μήνες για να ολοκληρώσουν την αγιογράφηση στο Ιερό του ναού.   Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης  και οι επτά καμπάνες του ναού, με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων. Για την μεγάλη καμπάνα χρειάστηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα του εργολάβου Γ. Λαπαθιώτη , το οποίο σήκωσε την 400 κιλών καμπάνα και να την τοποθετήσει στο καμπαναριό. Τα εγκαίνια  θα γίνουν στις 29 Απριλίου 2017 ημέρα Σαββάτο  από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κι άλλους  Αρχιερείς . Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του με την επιμέλεια  του Μητροπολίτη Αργολίδος. Νεκταρίου ,ο οποίος έχει αναδείξει  τον Άγιο Λουκά  στην Ελλάδα. Ο Άγιος έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας τους ανθρώπους.Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την εγκατάσταση του Μητροπολίτη Αργολίδος στην περιοχή , όταν  από μέριμνα του Ιερέα  π. Ελευθέριου Μίχου καθώς και του πρώην δημάρχου  Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά ,ο Ελληνορωσική ς καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη,   ανάλαβαν εξολοκλήρου το χρηματικό ποσό για να οικοδομήσουν το Ναό του Αγίου Λουκά.

Πολύτιμη και η αρωγή του  Ιερού  Ναού  της Ὑπαπαντής του Χριστού Λευκακίων  που πρόσφερε  το   χώρο στη θέση "Κριθαράκι"  για να γίνει η εκκλησία. Στις  27 Απριλίου  2014 μπήκε ὁ θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά θα εγκαινιαστεί.

Ιδιαίτερη μνεία στον εργολάβο οικοδομών  Γ. Λαπαθιώτη και στην οικογένεια του που εδώ και τρία χρόνια παλεύει για το καλύτερο δυνατό από θέμα τεχνικής βοήθειας στην αποπεράτωση του ναού.

Μηχανήματα από τον Δήμο Ναυπλιέων και τη Περιφέρεια Αργολίδος  βοήθησαν σημαντικά για να φτιαχτεί ο εξωτερικός χώρος του ναού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: