powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει το λιμενικό της πόλης Ναυπλίου  τον προστάτη του Άγιο  Νικόλαο στην ομώνυμη εκκλησία στο λιμάνι της πόλης . Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε όλη την πόλη παιανιζούσης της δημοτικής φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων. 



Παρών  οι στρατιωτικές και τοπικές αρχές της πόλεως ,πλήθος κόσμου ο βουλευτής Αργολίδος   Ιωάννης  Αδριανός, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Β.Σιδέρης , ο Δήμαρχος  Ναυπλιέων  Δ. Κωστούρος , ο επικεφαλής της  αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλίεων  Χρ.Γραμματικόπουλος, κα.  Τον αρχιερατικό εσπερινό λάμπρυνε με την παρουσία του ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιοτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτης Γιαννακάκης.



Πριν δύο χρόνια ο ναός έκλεισε  300 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713 από τον προβλεπτή  του ενετικού στόλου , τον Αυγουστίνο Σαγρέδο  .Βάση διαφόρων στοιχείων από την απογραφή που έκαναν οι Ενετοί το 1696,υπήρχαν τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο ,πιθανόν όταν καταστράφηκαν από τον πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους για την διεκδίκηση της πόλης του Ναυπλίου η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναφτιάχτηκε και πάλι  από τον Σαγρέδο . Ο ναός είναι τρισυπόστατος ,αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο στους Αγίους Αποστόλους και στους τρείς Ιεράρχες . Το τέμπλο του και ο άμβωνας του έχουν κατασκευαστή στην Βενετία ,ενώ ο πολυέλαιος του στην Ρωσία .




STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια: