powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ: "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Α.Ε, η δημόσια υγεία θυσία στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων"

Ανεξέλεγκτη χωματερή λίγο έξω από το Κρανίδι...

Ως μέλη του περιφερειακού σχήματος “Ανταρσία στο Μωριά- Συμπόρευση για την Ανατροπή” είχαμε την ευκαιρία σε πρόσφατη επίσκεψη μας στην περιοχή της Ερμιονίδας, να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με το ζήτημα των σκουπιδιών. Δεματοποιητές που κόστισαν μια περιουσία και έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δουλεύουν, τόνοι σκουπιδιών που σιγοκαίνε σε μόνιμη βάση και μετατροπή του . . . 
. . . πολυδιαφημισμένου σταθμού μεταφόρτωσης σε ανεξέλεγκτη χωματερή συνθέτουν μια απαράδεκτη κατάσταση που προβληματίζει όλους τους πολίτες της περιοχής.



Πριν 8 χρόνια οι σταθμοί μεταφόρτωσης προτείνονταν ως μια προσωρινή λύση, που θα έδιναν μια ανάσα και μια «νοικοκυρεμένη» αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι την κατασκευή των εργοστασίων μηχανικής διαλογής που προέβλεπε το ειδικό περιφερειακό πλαίσιο για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο μεταξύ το σχέδιο διαχείρισης άλλαξε, με την διαβόητη παραχώρηση στην ΤΕΡΝΑ της ανταποδοτικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Πρακτικά όμως, σήμερα ο χώρος μεταφόρτωσης στα Δίδυμα απέχει απ’ την χωματερή της Καραθώνας και της Κίου μόνο ως προς το γεγονός ότι η υγειονομική βόμβα είναι ντανιασμένη σε νάυλον συσκευασία. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούν ντροπή για τον τόπο, είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους, της περιφέρειας αλλά και των τοπικών αρχόντων που σήμερα έρχονται και πάλι να εμφανιστούν ως οι μόνοι σωτήρες που μπορούν να σώσουν την περιοχή από τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν ή που με την ανοχή τους άφησαν να πάρουν αυτή την τροπή.


Ο τομέας της καθαριότητας πεδίο κερδοφορίας για τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε, ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα (ΤΕΡΝΑ) την διαχείριση των απορριμμάτων. Το σχέδιο εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών που επιχειρείται στην περιοχή μας θα είναι καταστροφικό για τον λαό και δικαιώνει όσους στο παρελθόν εκφράσαμε αντιρρήσεις στη λύση των σταθμών μεταφόρτωσης ως ένα σχέδιο που από τότε εντασσόταν στη λογική δημιουργίας ενός κρίσιμου αποθέματος σκουπιδιών προς παραχώρηση στους εργολάβους με το αντίτιμο να το πληρώνουν οι Δημότες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων (εργοστάσια, χώροι ταφής, σταθμοί μεταφόρτωσης κ.τ.λ) επιλέχθηκαν, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, εκτάσεις δίπλα σε οικισμούς, παραγωγικές περιοχές ακόμη και κοντά σε παραθαλάσσιες εκτάσεις (όπως π.χ ο σταθμός μεταφόρτωσης που πρόκειται να κατασκευαστεί στην παραλιακή της Νέας Κίου ) αδιαφορώντας για την καταστροφική μόλυνση της ως επί των πλείστων καλλιεργήσιμης γης αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι λογικό επακόλουθο ότι θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία όλων μας. Ταυτόχρονα όμως θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή τροφής και το περιβάλλον γενικότερα, για τα οποία τάχα κόπτονται Τατούλης, Μανιάτης και λοιποί ότι θα αποτελέσουν τον πυλώνα της ανάπτυξης στην περιφέρεια μέσα από την ενίσχυση της γεωργίας και του τουρισμού στο νέο υπό επεξεργασία ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για την Περιφέρεια.


Ο χώρος δεματοποίησης έξω από τα Δίδυμα. Τα σύμμεικτα σκουπίδια σιγοκαίνε καθημερινά απειλώντας την περιοχή είτε με εκδήλωση πυρκαγιάς είτε με τα επικίνδυνα αέρια που απελευθερώνονται. 

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η «σκοτεινή» διαδικασία τιμολόγησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη πέντε φορές πάνω οδηγώντας στην οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών (από περίπου 30 ευρώ, όπως ίσχυε, για κάθε τόνο απορριμμάτων το κόστος θα ανέρχεται πλέον από 150 ευρώ για κάθε τόνο!)

Επιπλέον, η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εισβολή των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων θα κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόληψη για τη μείωση των σκουπιδιών. Η ρήτρα ποσότητας απορριμμάτων που έχει ήδη τεθεί από την ΤΕΡΝΑ, ουσιαστικά σημαίνει ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι (για τα επόμενα 25-27 χρόνια) να πληρώνουμε δημοτικά τέλη για 150.000 τόνους σκουπίδια τον χρόνο ανεξάρτητα αν παραδίδουμε λιγότερα ή όχι. Με λίγα λόγια τα απορρίμματα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης τους (ανακύκλωση- κομποστοποίηση) για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας πρακτικά εγκαταλείπονται ως μη επικερδείς.

Και μέσα σε όλα αυτά , όλοι οι «Ανεξάρτητοι» υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες στην Πελοπόννησο τηρούν σιγή ιχθύος για την μεγαλύτερη τοξική βόμβα που καταλήγει στα νερά της Μεσογείου, σε διεθνή ύδατα, με την υδρόλυση των χημικών- τοξικών ουσιών από την Συρία.


Ομάδα μελών του σχήματος “Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή” σε μία από τις χωματερές της περιοχής.
Οι Θέσεις μας για το ζήτημα των σκουπιδιών!

Πάγια θέση μας είναι ότι χρειάζεται μια εξολοκλήρου διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος που θα ξεκινάει από την βασική αρχή ότι απαιτείται πρόληψη και μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών (που σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην τελείως ανορθολογική χρήση των φυσικών πόρων όπως υπερβολική χρήση πλαστικού, τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων από τις εταιρίες κ.α.). Αντιπροτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ξεκινά από τη διαχείριση σε διεθνικό επίπεδο (εξαιρετικά τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα), το Κράτος, την Περιφέρεια, τον Δήμο - Κοινότητα και θα φτάνει μέχρι και το τελευταίο νοικοκυριό (οικιακή κομποστοποίηση).

Θα δίνει έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις αντιφάσεις που η σημερινή ανάπτυξη προκαλεί, με Διαδημοτική- Διαπεριφερειακή - Διεθνική οργάνωση και συντονισμό. Θα έχει πυλώνα της την ορθολογική και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας χρήση των φυσικών πόρων, την παραγωγή καθαρής τροφής, την συνεχή επιστημονική μελέτη με κρατική χρηματοδότηση πάνω στην ανάπτυξη «καθαρών» μεθόδων διαχείρισης, την διαλογή των ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών στην πηγή , την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών, την κομποστοποίηση οργανικών προϊόντων και τελικά την υγειονομική διαχείριση (π.χ ταφή) των (σαφώς μειωμένων) υπολειμμάτων σε χώρους που θα οριοθετούνται και θα λειτουργούν με γνώμονα την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος και με μεθόδους που θα εξασφαλίζουν την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είναι απαραίτητη η προώθηση της ανακύκλωσης με τρόπο εύχρηστο για τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών. Η ίδια η κοινότητα - δήμος - πολίτες πρέπει να είναι μέτοχοι στη συζήτηση και τελικά στην ολοκληρωμένη λύση/ διαχείριση των απορριμμάτων, και τα οφέλη - κέρδη να επιστρέφουν σ' αυτούς. Ο τομέας της καθαριότητας δεν θα γίνει πεδίο κερδοφορίας για τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος της υγείας μας. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., να μην μετακυλιστεί το βάρος της διαχείρισης των σκουπιδιών στα ήδη επιβαρυμένα λαϊκά νοικοκυριά.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: