powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Χωριάτικη 12 τόνων για βραβείο Γκίνες στην Ιεράπετρα της Κρήτης ! ! !

Με αφορμή ένα παλιό έθιμο που θα αναβιώσει φέτος έπειτα από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα, τον ντοματοπόλεμο, ο δήμος και οι παραγωγοί της περιοχής σκέφτηκαν να διεκδικήσουν μια θέση στο περίφημο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες εκτοπίζοντας το Ισραήλ.
Τα υλικά προσέφεραν ομάδες παραγωγών, δημοπρατήρια, καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής και ξεπερνούσαν τους 12,8 τόνους και τα 500 κ. λάδι. Η ισραηλινή «σαλάτα» δεν ξεπερνούσε τους 12 τόνους. Για τη... γιγαντιαία σαλάτα δημιουργήθηκε ειδικά κατασκευασμένο σκεύος επιφάνειας 80 τ. μέτρων. Στην παρασκευή της συμμετείχαν 300 εθελοντές.
Η διαδικασία ξεκίνησε χθες το πρωί με τη μεταφορά των προϊόντων από τα δημοπρατήρια στον χώρο παρασκευής. Για την πιστοποίηση του ρεκόρ χρησιμοποιήθηκαν 5 ζυγαριές, που συνδέονταν σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Μόλις ο στόχος επετεύχθη η σαλάτα καταναλώθηκε από τους παρευρισκόμενους, ενώ 2.000 μερίδες θα διατεθούν σε ιδρύματα και απόρους.
Και λίγη ιστορία...
Πριν από 60 χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα θερμοκήπια στη Σύρο και την Ιεράπετρα, τις δύο περιοχές της χώρας που έθεσαν τις βάσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.Οι πιο τολμηροί αγρότες ξεκίνησαν να καλλιεργούν πολύ μικρές εκτάσεις, με τζάμι στην αρχή και με πλαστικό στη συνέχεια.

Το 1966 κατασκευάστηκε στην Ιεράπετρα το πρώτο ξύλινο θερμοκήπιο, σκεπασμένο με νάιλον. Σήμερα, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ιεράπετρα ανέρχονται στα 17.000 στρέμματα.
Η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια των εκτός εποχής κηπευτικών και θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες του ελλαδικού χώρου.

http://www.ierapetra.gr/salataLIVE/
Η συνταγή του ρεκόρ
Τα υλικά... 
1.440 κιλά Φέτα 
2.160 κ. Αγγούρια 
1.200 κ. Πιπεριές 
1.200 κ. Κρεμμύδια 
10 κ. Ρίγανη 
500 κ. Ελαιόλαδ
Το σκεύος... 
Μήκος 25 μέτρα 
Υψος 1 μέτρο 
Πλάτος 3,23 μ. 
Βάθος 0,26 μ.   

δε'ιτε σχετικό video

Δεν υπάρχουν σχόλια: