powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Αγρυπνία τελέστηκε  στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου την Τρίτη 28 Ιουνίου προς τιμή των Αγίων  αποστόλων  Πέτρου και Παύλου , μίας  και το δεξιό κλίτος του Ναού  είναι αφιερωμένο στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο . Στην Αγρυπνία χοροστάτησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης .



Ο Άγιος Νικόλαος Ναυπλίου στην Αργολίδα είναι μια εκκλησία που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία με θέα το Μπούρτζι.

Ο ναός του Aγίου Nικολάου Ναυπλίου, βάσει της επιγραφής του στην είσοδο, μεταφέρθηκε το 1713 από το εσωτερικό της πόλης στην παραλία με εντολή του Eνετού διοικητή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών.


 O σημερινός ναός είναι νεότερος και χτίστηκε στη δεκαετία του 1830, ενώ εγκαινιάστηκε το 1836. Aρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της τετράπλευρης παραλληλόγραμμης βασιλικής, με επίπεδη οροφή, τύπος που ακολουθείται στις ιταλικές εκκλησίες. Στο εσωτερικό του ναού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα, το θρόνο του δεσπότη και τους τρεις πολυελαίους από την Οδησσό. Το τέμπλο κοσμείται από δεσποτικές εικόνες του 1848-1849, έργα του Ιωάννου Δημάδη, αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες.




STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια: