powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΟΙΞΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΣΙΝΗΣ



Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 επίσκεψη – ξενάγηση στον ανακαινισμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ασίνης. 

 Σκοπός της επίσκεψης – ξενάγησης είναι να ενημερωθούν οι τουρίστες και οι ντόπιοι για την αναστήλωση του χώρου που ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες. 



 

Την ξενάγηση έκανε ο Μπάμπης Αντωνιάδης από το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα στον ανακαινισμενο αρχαιολογικό χώρο έχει δοθεί στα ψηφιακά μέσα με πληροφοριακό υλικό που μπορεί να έχει στην διάθεση του ο επισκέπτης.


 Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ασίνης έχει μεγάλη σημασία για την παραλιακή πόλη του Τολού και ιδιαίτερα για τον Δήμο Ναυπλιέων. 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ασίνης λειτουργεί από σήμερα νέος εκθεσιακός χώρος στην με θέμα το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργολίδα.



Περιλαμβάνει τις ενότητες: Πόλεμος - Απρίλης 41 με Άγγλους Αυστραλούς Νεοζηλανδούς Κυπρίους και Παλαιστίνιους - Κατοχή - Πείνα - Αντίσταση και Καταστροφές αρχαίων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργολίδα. 

Η έκθεση είναι μέσα σε σπηλιά που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1942 και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο.


Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί και να αναδεχθεί καθώς αναφέρεται σε ένα άγνωστο για τους πολλούς κομμάτι της ιστορίας της Ασίνης και γενικότερα της Αργολίδας. 

 

Να τονίσουμε πως επόμενο στάδιο της ανακαίνισης του χώρου που περιλαμβάνει η μελέτη αφορά διαμόρφωση νέου πάρκινγκ, πεζόδρομο γύρω από τα αρχαία τείχη αλλά και πεζόδρομο σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με το Τολό.  



 Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης κατοικήθηκε για πρώτη φορά την πέμπτη χιλιετία π.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και την Κάτω πόλη έγιναν από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή (1922-1930) και συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τη Δ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. 


 

Πολλά από τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Ασίνης βρίσκονται στη Σουηδία, ειδικότερα από τις ανασκαφές του 1920, ενώ κάποια άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ασίνη ονομαζόταν Τζεφέραγα, όνομα που είχε δοθεί από τους Τούρκους, από τον Αγά Τζεφέρ. Το 1902 έγινε η μετονομασία και ονομάστηκε Ασίνη που προέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, από την Αρχαία Ασίνη.

 


 

STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια: