powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΧΕΛΩΝΑ CARETA CARETA ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ


Χελώνα careta-careta  βρέθηκε  τραυματισμένη  στην παραλία της  Καραθώνας στην πόλη  Ναυπλίου, από χειμερινούς κολυμβητές .  Έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και το καβούκι της πιθανόν από  τσεκούρι.  Το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί πάρα πολλές χελώνες Καρέτα - Καρέτα χτυπημένες . 


 Ενημερώθηκε η Λιμενική υπηρεσία  Ναυπλίου όπου περισυνέλεξε  την χελώνα και την έστειλαν για περίθαλψη στο σύλλογο προστασίας θαλάσσιας χελώνας ο Αρχέλων .  H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) είναι το μόνο είδος θαλάσσιας  χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της.



«Πεντακόσιες νεκρές καρέτα καρέτα κάθε χρόνο»

Στη διάρκεια κάθε έτους, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας, ξεβράζονται περί τις 500 νεκρές καρέτα καρέτα, αριθμός αρκετά υψηλός, για ένα απειλούμενο είδος, με πληθυσμό περίπου 20.000 σε όλη τη Μεσόγειο, είναι δύσκολο, όμως, να συμπεράνει κανείς ποια ρεύματα τις έβγαλαν εκεί που ξεβράστηκαν.



«Οι χελώνες καρέτα καρέτα μεταναστεύουν πολύ. Στην Ελλάδα έρχονται για να γεννήσουν. Τον χειμώνα θέλουν να βρουν πιο ζεστά νερά και οι περισσότερες κινούνται προς Αφρική, στην Τυνησία ή βόρεια, προς Αδριατική, στην Ιταλία και όσες μένουν στην Ελλάδα αναζητούν κλειστούς Κόλπους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: